En oberoende informationstjänst.
 
Vävnadsnybildningar

Allmänt

Den vanligaste orsaken till att en vävnad ökar i volym är att den stimuleras av någon form av irritation. Munslemhinnan, som befinner sig i ett dynamiskt område, kan lätt belastas av t.ex. påbitning, vassa fyllningar, illasittande proteser m.m. Genom detta uppkommer ibland lokala "utväxter". Vi kallar dessa för irritationshyperplasier , ett namn som dels anger orsakerna till förändringen, dels talar om att förändringen är uppbyggd av normal vävnad och därigenom helt ofarlig. Eftersom den ofta sitter i vägen, t.ex. vid sammanbitning, är det ofta lämpligt att den tas bort vilket är ett enkelt ingrepp.

Vårta

Vårta i munDen vanliga vårtan är ett exempel på att vissa virus i stället för att åstadkomma sår kan orsaka små utväxter. Vårtliknande förändringar kan på likartat sätt uppkomma i munnen.Fibrom m.m

En vävnadsnybildning kan ibland uppkomma utan påvisbar orsak. De kallas då tumörer efter det latinska ordet tumor som betyder svullnad. Tumören kan utgå från en eller flera typer av vävnader i munhålan. Exempel på tumörer är fibromet som utgår från bindväv, lipomet utgående från fettvävnad och papillomet som huvudsakligen uppbyggs av epitel. De allra flesta tumörerna är benigna d.v.s. godartade. Om de behöver behandlas är kirurgiskt avlägsnande ofta ganska enkelt.

Spottkörtlar

Vävnadsökning kan ibland utgå från spottkörtlarna. Ett relativt vanligt tillstånd är ett Mucocele som uppkommer från de små spottkörtlarna, vanligtvis i underläppen. Orsaken är oftast en skada, t.ex. kraftig påbitning, varvid körteln eller dess utförsgång skadas vilket gör att sekretet inte kan tömmas. Saliven ansamlas då i vävnaden och en blåsliknande förändring, ett mucocele, uppkommer. Sticker man hål på blåsan töms den på sitt innehåll och sjunker ihop men återkommer relativt snart på nytt. Behandlingen kräver att man tar bort den skadade körteln.

Godartade tumörer förekommer i spottkörtlarna i sällsynta fall: Vanligast drabbas öronspottkörteln men av och till kan de uppträda i de små körtlarna inne i munnen. Behandlingen är kirurgiskt avlägsnande av förändringen.

Sponsorer

Tandläkare

© TandvårdsGuiden 2016· All Rights reserved.
Terms of Use