En oberoende informationstjänst.
 
Munhygienrutiner

Goda vanor skapas tidigt

Ett sätt att skapa goda vanor för munhygien är att en vuxen person hjälper barnet med borstningen varje dag på morgonen och på kvällen. Om tandborstningen från början görs till en lättsam, trevlig stund, underlättas den mera noggranna rengöringen som föräldrarna bör hjälpa till med ännu i fem-sexårsåldern. De särskilda barntandkrämer som finns är milda och välsmakande för att göra tandborstningen behaglig.

Fasta rutiner och tider för hur och när tandborstningen skall ske gör proceduren enklare att både komma ihåg och att utföra. Det är viktigt att våra barn tidigt lär sig att munhygien är en viktigt del i ett förebyggande hälsoarbete. Barnen behöver hjälp med tandborstning och eventuellt tandtråd ända upp i 10-årsåldern, beroende på att barnens finmotorik i hand och fingrar utvecklas under lång tid. Att tidigt införa rutiner för tandborstning är viktigt och när de första kindtänderna kommer då blir den systematiska borstningen en del av hygienproceduren.

För personer som drabbats av tandlossning är en god munhygien den egenvård som har stor betydelse för det totala behandlingsresultatet. Här krävs mer tid och större omsorg vid rengöringen. Denna noggrannhet är viktig även efter det att tandlossningen är behandlad hos tandläkare. Regelbundna kontroller och behandling hos tandhygienist för att få råd och stöd är en annan del av behandlingen av tandlossning. (Läs mer på Tandlossning, sjukdomsutveckling)

Sponsorer

Tandläkare

© TandvårdsGuiden 2016· All Rights reserved.
Terms of Use