En oberoende informationstjänst.
 
Kariessjukdomens symptom

Karies börjar som en vit fläck

"Hål i tänderna", eller som tandläkaren kallar det, karieslesioner, är tecknen på kariessjukdomen, de objektiva symptomen. De börjar som vita, kritaktiga fläckar på emaljytan. Vanligtvis ligger fläckarna på sådana ställen där man själv har svårt att se dem, t.ex mellan tänderna. Så småningom, oftast mycket långsamt, förstoras karieslesionen till en så kallad kavitet och tränger igenom den hårda emaljen in i det mycket mjukare tandbenet, dentinet. Färgen varierar nu från ljust gult till brunt, nästan svart. Ju ljusare färg, desto snabbare förstoras kaviteten.

Ilning när karies är i dentinet kan förekomma

När skadan nått in i dentinet är det inte ovanligt med subjektiva symptom på kariessjukdomen. Patienten kan känna ilningar när han/hon äter kall eller varm mat. Smärtan beror på att det blottade dentinet är levande och innehåller många trådformiga utskott från tandens inre, pulpan. Temperaturförändringar åstadkommer en strömning i utskotten som retar pulpans många nerver. Även socker kan ge upphov till en liknande reaktion. (Ilningar kan även förekomma av andra orsaker som känsliga tandhalsar, överbeslastade tänder m.m.)

Karies kan förstöra tanden helt

Rotinfekterad rotkanalOm sjukdomen inte botas kommer nedbrytningen av tänderna att fortsätta. Till slut återstår bara en rotstump som så småningom täcks av tandkött. Genom roten går en relativt grov kanal genom vilken blodkärl och nerver passerade in i tanden när den var frisk. Rotkanalen är nu infekterad med allehanda bakterier som ofta orsakar akuta infektioner i käkbenet med svår värk som följd.

© TandvårdsGuiden 2016· All Rights reserved.
Terms of Use